Valea Uzului în Primul Război Mondial

 

În Valea Uzului s-au dus lupte grele în ambele războaie mondiale. În Primul Război Mondial, după atacul și înfrângerea românilor, în decembrie 1916 trupele rusești au ocupat munții din jur. Pe 8 martie 1917, József Breit, comandantul diviziei 39, împreună cu militarii maghiari din Gyimes, precum și cei din unitățile 10 de la Miskolc, 11 de la Munkács, 9 de la Kossai și 16 de la Banská Bystrica, au lansat un atac bine planificat și antrenat pe un teren amplasat lângă Jigodin, ocupând prin asalt vârful Magyarós de 1340 de metri, principala poziție puternic apărată a rușilor și celelalte poziții rusești din vale. Din partea maghiară au murit 45 de soldați, iar din partea rușilor 405, iar 1004 soldați ruși au fost făcuți prizonieri de către armata maghiară.

Soldații regimentului maghiar de infanterie 11 din Munkács, care au luptat în bătălie, au ridicat o capelă în memoria camarazilor lor căzuți lângă pârâul Magyarós.

Cu toate acestea, în ciuda victoriilor obținute, prin Tratatul de la Trianon, Transilvania ne-a fost luată prin decizii luate la o masă.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [753.67 KB]