Cimitirul eroilor

Mormintele eroilor de război din Valea Uzului au fost întotdeauna îngrijite de localnicii din Sânmartin, consiliul local al comunei incluzând încă din anul 2007 zona cimitirului în proprietatea sa publică, fapt ce a fost publicat în Monitorul Oficial al României în anul 2010.

Acesta este un cimitir militar din Primul Război Mondial, în care au fost îngropați în principal soldați ai Diviziei a 39-a Kosice, soldați germani și eroii decedați ai Diviziei a 10-a Miskolc . Numele tuturor soldaților îngropați aici apar pe placa de marmură așezată pe gardul cimitirului, având la bază documentele păstrate. În mijlocul cimitirului, în urmă cu câțiva ani, a fost amplasat un monument comemorativ pentru cinstirea eroilor celui de-al doilea război mondial.

Cu toate acestea, la 29 martie 2019, consiliul local Dărmănești a inițiat procedura de includere în proprietatea sa publică a zonei, primul pas fiind hotărârea consiliului local în acest sens, și, în același timp amplasarea monumentului comemorativ în cimitir.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, împreună cu Gergely András, primarul comunei Sânmartin, au luat măsuri de îndată ce au fost informați despre planul privind monumentul amplasat în incinta cimitirului de război din Valea Uzului.

Edilul comunei a trimis o petiție preliminară prefectului județului Bacău (deoarece cimitirul face parte din proprietatea publică a comunei Sânmartin), în același timp Președintele Consiliului Județean Harghita solicitând intervenția prefectului județului Harghita, Jean-Adrian Andrei, în acest caz.De asemenea, el a făcut apel și la Consiliul Județean Bacău să nu transmită guvernului hotărârea Consiliului Local Dărmănești până la soluționarea litigiului. În ultimul an, printr-o comemorare liniștită, printr-un lanț uman și un serviciu religios ecumenic am dat dovadă că ne dorim cu ardoare să păstrăm cimitirul din Valea Uzului

Litigiul referitor la cimitir și disputa privind hotarul încă nu au fost soluționate, acest site având drept scop prezentarea în detaliu a celor întâmplate.