Serviciul de Asistenţă Juridică pentru Minorităţi „Mikó Imre” a fost înființat de Uniunea Democrată Maghiară din România cu scopul de a observa, semnala și împiedica orice tip de discriminare față de comunitatea maghiară din România. Înființarea unei asemenea serviciu de asistență juridică, în domeniul drepturilor minoritare, este esențială, deoarece în ultimii ani au crescut cu mult atacurile directe și indirecte la adresa minorităților maghiare, situația fiind asemănătoare cu cele din anii ‘90, când relațiile interetnice s-au manifestat și prin altercații stradale.  Serviciul de Asistenţă Juridică pentru Minorităţi „Mikó Imre” și-a propus ca și scop elaborarea unui raport anual. Acest raport se concentrează în primul rând pe încălcarea drepturilor lingvistice și a libertății de utilizare a limbilor, pe abuzuri, discursuri de ură, violență verbală și fizică împotriva comunității maghiare și alte forme de discriminare etnică [Sursă]

Serviciul de Asistență Juridică Mikó Imre

Procesul de judecată a autorizației de construcție în cimitirul eroilor din Valea Uzului și rolul Serviciului de Asistenţă Juridică pentru Minorităţi Mikó Imre

  • 27 iunie 2019 – Serviciul de Asistenţă Juridică pentru Minorităţi „Mikó Imre” și UAT Sânmartin au inițiat procesul.
  • 6 noiembrie 2019 – Consiliul Județean Harghita solicită să se alăture procesului în calitate de parte interesată în interes propriu.
  • Pe 4 decembrie 2019 – Tribunalul a admis cererea de intervenție în cauză a Consiliului Județean Harghita.
  • 24 iunie 2020 – Consiliul Județean Harghita își depune întâmpinarea în numele reclamantului, care este acceptată, iar cauza se suspendă până la judecarea definitivă a cauzei nr. 1553/100/2019.
  • 26 ianuarie 2022 –  Cauza este audiată pe fond.
  • 10 februarie 2022 – pronunțarea hotărârii – Decizia nr. 89/2022 – Se admite în parte acțiunea prefectului din Bacău și acțiunea UAT Sânmartin. S-a constatat că autorizația de construire a fost emisă ilegal și s-a dispus demolarea crucilor. Acțiunea de Serviciul de Asistenţă Juridică pentru Minorităţi „Mikó Imre” a fost respinsă deoarece s-a considerat că nu are un interes în cauză. Cererea principală de autorizare a recursului depusă de județul Harghita a fost respinsă ca inadmisibilă din cauza lipsei unei proceduri de plângere preliminară, iar cererea județului Hargita de aderare la proces, pe care a depus-o alături de UAT Sânmartin, a fost acceptată.