Poarta secuiască – ”Călătorule, nu uita! Am făcut ceea ce ne-a cerut patria..”
Construirea Porții Secuiești a fost începută în 2003 de către meșterul tâmplar József Vass și, după mai mult de 1 000 de ore de muncă, a fost finalizată în 2004.
Soldații maghiari care au murit în cel de-al Doilea Război Mondial au fost comemorați la 26 august la Valea Uzului. La eveniment au participat mai mulți pelerini din Covasna și Harghita, veterani secui, pentru a se închina, împreună, la monumentul dedicat eroilor din cel de-al Doilea Război Mondial. Întâlnirea a fost și scena unei triple sărbători: în urmă cu zece ani, în cimitirul eroilor a fost ridicat monumentul apărătorilor maghiari, pentru al 30-lea an veteranii secui comemorând, în mod organizat, camarazii căzuți la datorie, și,în urmă cu 60 de ani, la sfârșitul verii anului 1944, Valea Uzului fusese invadată de armata sovietică. În cadrul ceremoniei a fost dezvelită o piatră funerară realizată de sculptorul în lemn din Ghelința, Kelemen Dénes, sfințirea crucii donate de dieceza din Sânmartin, și inaugurarea porții secuiești de la intrarea în spațiul memorial, realizată de tâmplarul József Vass.
„Ei tac, tăcere este mormântul unui soldat,
al unui soldat mort,
care este încă plâns, sau din nou jelit,
Dar nu poate și nu va fi adus înapoi,
Chiar dacă memoria stârnește
Dacă trebuie să vorbim din nou peste mormintele lor,
trebuie să plătim tributul în cuvinte vechi :
Dulce et decorum est Pro Patria mori.”
(Lajos Magyari: Recviem Valea Uzului)
O caracteristică a porții Secuiești este faptul că partea superioară, care este foarte valoroasă, este încastrată, astfel încât este rezistentă la efracție. Este fabricată din lemn de înaltă calitate, care poate dura până la 200 de ani. Încuietoarea este blocată cu o cheie de lemn.
În anul 2000 a fost înființată Asociația de tineret din Sânmartin, „Încercăm să lucrăm împreună”.
Activitățile organizației, așa cum o demonstrează programele și realizările sale de până acum, sunt ghidate de obiectivele stabilite la înființarea sa, cum ar fi: educația tinerilor, încurajarea participării tinerilor la viața publică, organizarea de activități culturale, sportive și de agrement, sprijinirea bisericilor, protejarea patrimoniului construit și natural, creșterea gradului de conștientizare a realității istorice, explorarea și conservarea valorilor noastre istorice, participarea activă a tinerilor la viața comunității și menținerea tinerilor acasă.
Activitățile noastre se adresează tuturor categoriilor de populație.
De la copii mici la vârstnici, de la persoane singure la familii numeroase, de la oameni obișnuiți la miniștri, de la săraci la bogați, toată lumea poate fi găsită la evenimentele noastre. Programele se desfășoară pe bază de voluntariat, în echipă, și suntem încântați să avem atât de mulți săteni de bună credință implicați. În ciuda dificultăților financiare ale majorității populației, sprijinul dezinteresat de-a lungul anilor ne-a permis să realizăm multe din planurile și visele noastre. Trebuie doar să ne gândim la frumoasa Poartă Secuiască de la intrarea în cimitirul militar din Valea Uzului, dar am putea menționa și comemorările din 15 martie, Ziua Sfântului Ștefan, 4 iunie, tradiționala Tabără Internațională de Tineret din Valea Uzului, sau chiar lansarea Revistei Tineretului.
În onoarea eroilor care au murit în Primul Război Mondial și care sunt înmormântați în cimitirul din Valea Uzului, primăria din Sânmartin a gravat numele a 845 de eroi pe plăci de granit. Cele nouă plăci enumeră numele patrioților în ordine.
Întreținerea cimitirului este asigurată de primăria din Sânmartin și de composesorat.
Crucile de lemn au fost ridicate cu ceva ani în urmă, monumentul a fost inaugurat și vin aici un număr mare de pelerini. Vásárhelyi Gábor József, președintele Asociației Erdélyi Kutatócsoport, a vizitat pentru prima dată cimitirul în 2008. După aceea, asociația pe care o conduce a început să întrețină cimitirul. Au curățat mormintele din Primul Război Mondial, au restaurat crucile existente, iar până în 2014 au strâns bani din donații și subvenții pentru a construi 600 de cruci noi din lemn.