Borboly Csaba: Valea Uzului, cu o istorie comună, poate fi un loc de mândrie pentru copiii noștri, pentru modul în care alegem să ne respectăm unii pe ceilalți. Kilometrul zero pentru a reuși să rezolvăm ceva este data de 30 iunie 2023

La sediul Consiliului Județean Harghita a avut loc azi, 10 iulie, o conferință de presă având ca temă situația din 8 iulie, din Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului, la care au participat Hajdú Gábor, deputat UDMR, Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, și Birtalan Sándor, primarul comunei Sânmartin.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, a catalogat acțiunea de sâmbătă, 8 iulie, ca fiind de nedescris, ilegală, considerând că Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului a fost transformat în șantier, mormintele eroilor fiind profanate.

“Legea trebuie respectată într-un stat de drept. Nu putem să ne ascundem ci trebuie să fim prezenți pentru a pune accent pe respectarea legii. Fiecare națiune are dreptul să-și comemoreze morții într-un loc care să le aducă acestora respectul cuvenit. Acțiunea de sâmbătă a transformatul Cimitirul eroilor într-un șantier, aceasta constituie o infracțiune. Cei vinovați trebuie pedepsiți. Valea Uzului, cu o istorie comună, poate fi un loc de mândrie pentru copiii noștri, pentru modul în care alegem să ne respectăm unii pe ceilalți. Cred că și cetățenii majoritari ai acestei țări, românii, s-ar fi așteptat ca sâmbătă, forțele de ordine să arate că legile se respectă. Intervenția forțelor de ordine nu poate fi o decizie politică, și  toți cetățenii acestei țări vor să vadă că cei care comit infracțiuni sunt opriți. Românii au nevoie să vadă în țara asta că legile se aplică și când nu sunt respectate, atunci se iau măsuri” a subliniat președintele.

Totodată, președintele a apreciat ca punct de pornire în dezamorsarea conflictului de la Valea Uzului, și asigurarea unei cooperări în asigurarea respectului cuvenit eroilor căzuți la datorie, momentul 30 iunie, când reprezentanții celor două județe, Harghita și Bacău, alături de cei ai Ministerului Apărării Naționale, au stabilit ca deciziile asupra cimitirului să se ia de comun acord, cu consultarea internațională a statelor care au eroi înmormântați la Valea Uzului.

“Dorim ca înțelegerea din 30 iunie să poată să fie pusă în practică, pentru că până nu este pusă în practică, orice extremist, orice infractor va găsi o posibilitate, și nu ne fac cinste nici ca popor, dar nici ca țară, astfel de evenimente. Organele abilitate trebuie să facă demersuri, cei răspunzători să fie trași la răspundere, și trebuie reinstalată situația  din data de 30 iunie. Kilometrul zero pentru a reuși să rezolvăm ceva este data de 30 iunie 2023. Dacă de acolo începem atunci va fi pace și liniște” a mai adăugat Borboly Csaba.

Primarul comunei Sânmartin, Birtalan Sándor, și-a arătat dezamăgirea cu privire la acțiunile de sâmbătă, apreciind că, după data de 29 iunie, când Primăria Dărmănești a pus în aplicare sentința civilă definitivă a Curții de Apel Bacău, comunitatea a simțit că legile sunt respectate.

“Oamenilor din Sânmartin le pare nespus de rău că iar am ajuns să ne certăm peste cadavrele celor căzuți la datorie. În 29 iunie, fiind la fața locului, m-am liniștit că trăim într-un stat unde legile sunt respectate. Sâmbătă, toți cei care gândesc ca mine, ne-am întristat și suntem supărați că am ajuns să ne certăm peste un cimitir în care de 100 de ani își dorm somnul cei căzuți la datorie. La 30 iunie am stabilit că vom discuta despre acele soluții pe care o să le agreeze organele internaționale care au eroi înmormântați acolo. Acest demers a fost întrerupt de acțiunea de sâmbătă” a subliniat primarul.

Prezent la conferință, pentru a-și arăta sprijinul pentru Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, și Birtalan Sándor, primarul comunei Sânmartin, Hajdú Gábor, deputat UDMR, a apreciat:

“Este clar că ceea ce s-a întâmplat sâmbătă, 8 iulie, este un eveniment foarte sumbru, nu numai în istoria comunității noastre locale ci și în istoria postdecembristă a României. Nu prea arată ca imaginea unei societăți civilizate, democratice, în care ordinea de drept este menținută. Nu este atât de mult întrebarea dacă pot fi amplasate cruci comemorative pe lângă drumuri, pe lângă terenuri aparținând zonelor private sau publice, ci este vorba de o intervenție absolut brutală asupra unor morminte, care nu este permisă. Indiferent de faptul că în acel mormânt se odihnește un soldat mort la datorie, de origine maghiară, română, austriacă, italiană sau germană. Așa cum nu ar fi permis să se intervină atât de brutal asupra mormintelor de la Mărășești, Predeal, Oituz, la fel nu este permis să se intervină atât de brutal, necivilizat, ilegal, asupra unor  morminte care se află în Valea Uzului. Ne manifestăm indignarea, pentru că este o acțiune care se îndreaptă pe de o parte și împotriva comunității noastre, dar și asupra ordinii de drept. Rolul organelor, așa cum este stabilit în lege, este nu numai să supravegheze, ci și să intervină dacă se comit infracțiuni sau ilegalități. Mormântul unui soldat este un lucru sfânt, și dacă cineva în mod ilegal, brutal, cu echipamente de foraj intervine asupra acestor morminte, indiferent de naționalitatea sau uniforma acelui soldat, jandarmul are datoria să intervină și să oprească acea acțiune. Toți avem dreptul să comemorăm, toți avem dreptul să ținem slujbe, toți avem dreptul să ne rugăm pentru soldații noștri, dar nu avem nici un drept, decât în limitele legii. Vom face tot ce este de putință, prin mijloace legale ca toți cei care au participat și au comis ilegalități să fie trași la răspundere” a subliniat deputatul.

Mai multe informații cu privire la demersurile Consiliului Județean Harghita privind Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului pot fi studiate aici: https://uz.judetulharghita.ro/ .

Miercurea Ciuc, 10 iulie 2023