Evenimente – Comemorări (1994-2022)

În anii ’90, în data de 26 august, cimitirul din Valea Uzului devine locul de pelerinaj a unui număr însemnat de oameni, fiind organizate  ceremonii de comemorare și în capela de război din Primul Război Mondial. Oamenii alegeau două căi pentru a ajunge în Valea Uzului, zona Oituz, iar cei din Miercurea Ciuc, prin Cheile Ghimeșului și Dărmănești. A crescut semnificativ și numărul de vizitatori din alte zone geografice, cuprinzând întreaga Câmpie Panonică. Interesul s-a extins și la cei care nu aveau nicio rudă sau cunoștință decedată acolo și nu participaseră la evenimentele din Valea Uzului. Această caracteristică este extrem de importantă, deoarece interesul a pătruns în sfera memoriei colective, ajungând la momentul când problemele noastre comunitare au crescut. Apoi, tradiția a devenit autentică și a fost îmbogățită continuu.

  • La 1994 a apărut intenția de a ridica un monument în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial,  în cimitirul eroilor din Valea Uzului. S-a decis construirea unui monument format dintr-un bloc de piatră și un pilon în formă de suliță, pe care l-au dezvelit pe 26 august 1994, la aniversarea a 50 de ani de la izbucnirea luptelor de la Valea Uzului. Încă se mai sărbătorea euforia momentului când a apărut prima știre în limba română despre eveniment. Acest monument și celelalte cruci și piloni care au urmat au transformat cimitirul eroilor din starea sa anterioară. Inițiativa de a construi acest monument a fost lansată de Asociația Foștilor Deținuți de Război din Trei Scaune, iar Asociația Culturală Mikes Kelemen din Trei Scaune s-a implicat în acest proiect împreună cu Primăria din Sânmartin și filiala locală a Uniunii Democratice Maghiare din România (UDMR).
  • În 1996, ministrul de externe al guvernului Antall, Jeszenszky Géza, a observat redescoperirea amintirilor din Valea Uzului și, împreună cu soția sa, a participat personal la ceremonie, rostind un discurs impresionant în onoarea victimelor celor două războaie. Nu e de mirare, deoarece bunicul său matern, celebrul colonel Sáfrán Géza, a fost comandantul diviziei Miskolc 10 și un erou care a recucerit vârful Magyaros. La ceremonie și la premiera filmului de la Sfântu Gheorghe (menționat mai sus, despre alunecarea de teren de la Valea Uzului), Sassy Csaba a adus volumul său de poezii intitulat „De pe marginea de sud a Ciucului”, pe care l-a dedicat colonelului Sáfrán Géza cu „dragoste respectuoasă, atașament și loialitate ca amintire a timpului petrecut împreună”. Volumul de poezii a fost publicat cu o prefață de Sáfrán Géza de către editurile Klein, Ludvig și Szelényi, la Miskolc, fără a menționa anul publicării.
  • Înainte de anul 2006, Asociația Grupului de Cercetare din Transilvania a amplasat cruci de lemn în cimitir, preluând și întreținerea cimitirului, ceea ce a devenit un exemplu demn de urmat. Curiozitatea l-a adus pe Vásárhelyi Gábor József în Valea Uzului în 2006, când a participat pentru prima dată la comemorarea din 26 august. Apoi, doi ani mai târziu, împreună cu mai mulți membri ai asociației în formare și cu familiile lor, a participat la pelerinaj, conștientizând faptul că trebuie să facă ceva pentru a păstra memoria celor care și-au dat viața pe câmpurile de luptă din Transilvania în timpul Primului Război Mondial, în cazul de față în Valea Uzului. „Atunci, cei care mergeau prin cimitir lăsau cruci făcute din crengi mici de copaci, legate cu o panglică în culorile naționale” își amintește Vásárhelyi Gábor József.
  • În data de 30 august 2008, sute și sute de persoane din diverse regiuni ale Bazinul/Câmpiei Panoniei au participat la al 15-lea eveniment de comemorare din Valea Uzului, cu ocazia aniversării a 64 de ani de la invazia sovietică din cel de-al Doilea Război Mondial.
  • În 2010 va avea loc o nouă comemorare, la cea de-a 16-a întâlnire din Valea Uzului, cu ocazia aniversării invaziei sovietice din 26 august 1944. Jurnalistul Sylvester Lajos din Sfântu Gheorghe a notat momentele de comemorare.
  • La 26 august 2014, a avut loc traditonala comemorare anuală, la care au participat numeroși pelerini, inclusiv membri ai unor asociații de păstrare a tradițiilor, husari, cavaleri și nu numai din Ținutul Secuiesc, Transilvania, ci și din Ungaria și Ucraina. La slujba ecumenică festivă, Szabó Lajos, preot romano-catolic și Bucsi Zsolt, pastor reformat, au oficiat slujba, amândoi accentuând necesitatea păstrării credinței, atașamentul la rădăcinile noastre și importanța comemorării strămoșilor noștri. După slujba, Gergely András, primarul din Sânmartin, a salutat participanții, apoi Szőts Dániel, medic în retragere, fost soldat, care a participat la bătălia din 1944 din Valea Uzului, a ținut o cuvântare. – de pe portalul Maszol.ro
  • La 26 august 2017, zeci de pelerini au venit împreună din Háromszék, Csíkszék, Udvarhelyszék, Brașov, Négyfalu și diferite regiuni ale țării, dar și din zona Câmpia Panonică și din Transcarpatia pentru a participa la comemorarea anuală din Valea Uzului.
  •  Potrivit relatării lui Demeter Zoltán, în august 2017 a avut loc ceremonia în cimitirul din Valea Uzului. La începutul ceremoniei, Boér Imre, profesor pensionar și fost militar pe frontul din Valea Uzului, a prezentat o scurtă descriere a evenimentului pentru cei prezenți, apoi ceremonia a continuat la cimitirul militar. În cuvintele lui Demeter: „La ora 12, ceremonia a început cu înălțarea drapelului și o slujbă ecumenică, la care a urmat și împărtășania. După aceea, au urmat discursuri, sfințirea unei plăci comemorative și a unei cruci, recitări de poezii și cântece, urmate de depunerea de coroane. În numele participanților am depus și noi o coroană la monumentul ridicat în 1994, iar copacul memorial al regretatului nostru prieten, jurnalistul public și Sylvester Lajos, unul dintre inițiatorii ceremoniilor din Valea Uzului, a fost împodobit cu un buchet de flori. Anul acesta, a fost dezvelită o cruce memorială în memoria doctorului Szőts Dániel, comandantul teritorial etern al Valea Uzului. Printre cei peste o mie de participanți, au fost prezenți și reprezentanți ai localităților din zona Erdővidék.”
  • În primăvara anului 2019, au fost amplasate cruci de beton neautorizate în cimitirul militar, ceea ce a condus la conflicte politice și diplomatice.
  • La data de 12 mai 2019, o mulțime mare s-a adunat pentru slujba ecumenică organizată de comitetul de inițiativă și Consiliul Județean Harghita în cimitirul din Valea Uzului. Oameni din toate colțurile secuimii și a Transilvaniei au venit împreună pentru a protesta împotriva construcției ilegale și profanatoare a mormintelor din partea administrației locale din Dărmănești.
  • La 25 mai 2019, la apelul comitetului de inițiativă Valea Uzului, aproximativ o mie de persoane au protestat sâmbătă după-amiaza în centrul orașului Ciucsângeorgiu, ținându-și mâinile în timpul intervenției neautorizate din cimitirul militar Valea Uzului și împotriva persecuției administrative a viceprimarului din Ciucsângeorgiu, László Antal. Așa cum s-a întâmplat și în timpul slujbei ecumenice din cimitirul militar din 12 mai, participanții au strigat de trei ori aici: „Nu îi atingeți!”.
  • La 5 iunie 2019, liderii din Ținutul Secuiesc au format un lanț uman pentru a împiedica inaugurarea, de către preoți, a parcelei și a monumentului românesc creat în cimitirul militar de la Valea Uzului. Această acțiune a fost realizată de Primăria din Dărmănești.
  • Evenimentele au culminat pe 6 iunie 2019, Ziua Eroilor din România, când provocatori adunați din sate îndepărtate, după incidente minore, au inaugurat crucile de beton decorate cu panglici tricolore românești.
  • La 26 august 2019, s-a organizat o slujbă ecumenică în memoria victimelor luptei din valea Uzului, care a avut loc acum 75 de ani, la granița dintre Transilvania și Moldova, în cimitirul militar din Valea Uzului. Discursul rostit de Borboly Csaba, poate fi citit la acest link.
  • La 28 mai 2020, un grup de aproape o sută de naționaliști români sărbătoreau Ziua Eroilor în cimitirul militar de la Valea Uzului, ignorând în mod vizibil restricțiile impuse din cauza pandemiei. Evenimentul a fost inițiat de Mihai Tirnoveanu, președintele extrem de naționalist al Asociației Calea Neamului, pe pagina sa de Facebook. Evenimentul a început cu o ceremonie religioasă ținută de preoți ortodocși. În acest an, au fost citite din nou numele celor 149 de soldați români care, conform unui document oficial negat de autoritățile românești, se odihnesc în acest cimitir. La eveniment au luat cuvântul Constantin Toma, primarul orașului Darmanesti, și Mihai Tirnoveanu. Evenimentul s-a încheiat cu depunerea de coroane și cu un prânz festiv. Șeful de poliție din Darmanesti a depus o coroană la monumentul ridicat anul trecut în cimitir. Primarul Constantin Toma a evaluat în discursul său de pe rețelele sociale ca o renaștere a națiunii române faptul că respectul față de eroi a revenit printre valorile naționale.
  • La data de 26 august 2020, a avut loc o slujbă ecumenică și o comemorare în cimitirul militar de la Valea Uzului, cu participarea pelerinilor din secuime și din Ungaria.
  • La data de 25 octombrie 2020, la invitația organizației naționaliste române Calea Neamului, sute de oameni au sărbătorit Ziua Armatei Române, duminică după-amiază, în cimitirul militar de la Valea Uzului.
  • La data de 26 august 2021, s-a comemorat bătălia de acum 77 de ani, prin sunetul trâmbiței pierdute și ulterior găsite, în cimitirul militar de la Valea Uzului.
  • La data de 11 iunie 2021, la invitația asociației naționaliste românești Calea Neamului, sute de oameni s-au adunat, joi seara la cimitirul militar din Valea Uzului, județul Harghita, pentru a comemora eroii români – așa cum cred organizatorii – înmormântați acolo. La ceremonia de comemorare a Zilei Eroilor, așa cum a devenit deja o tradiție, s-au rostit numele celor 149 de militari români care, potrivit organizatorilor, sunt înhumați în cimitirul militar din Valea Uzului, mulțimea prezentă răspunzând la fiecare nume rostit.
  • La data de 26 august 2021, sute de oameni s-au întrunit  la cimitirul militar din Valea Uzului pentru a aduce omagiu eroilor atacați de sovietici în data de 26 august 1944. Ceremonia de comemorare a inclus o slujbă catolică și una reformată, după care s-au depus coroane de flori la monumentul maghiar de comemorare.
  • În data de 26 august 2022, s-au adunat din nou cei care au dorit să aducă omagiu eroilor căzuți în Primul și Al Doilea Război Mondial, în Valea Uzului. În această zi s-a comemorat curajul grănicerilor secui care și-au îndeplinit serviciul de apărare a patriei în Valea Uzului, exact în momentul în care sovieticii au atins granița maghiară.