Trebuie găsit un loc demn pentru crucile de beton din Valea Uzului, dacă există deschidere la dialog în acest sens

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita și Birtalan Sándor, primarul comunei Sânmartin, în urma conferinței de presă de miercuri, 15 februarie, au ajuns la o înțelegere ca pentru crucile de beton ridicate de orașul Dărmănești în cimitirul militar din Valea Uzului să fie găsit un nou loc, fără a fi distruse.

După cum se știe, hotărârea definitivă cere ca cimitirul să fie readus la starea sa inițială.

Cele două instituții din județul Harghita le recomandă colegilor din județul Bacău, cu aprobarea experților și a instituțiilor competente, ca acele cruci să fie mutate într-un loc, indiferent de județul în care este desemnat locul,  în care se află mormintele soldaților români care au murit eroic, așa cum certifică evidențele cadastrale. Această sugestie va fi adresată Consiliului Județean Bacău și Primăriei Dărmănești în zilele urmăoare.

Au precizat că ar fi păcat să fie distruse crucile de beton, când acestea ar putea fi îndepărtate și transportate într-un nou loc.

Respectul se cuvine tuturor, indiferent de naționalitate, un respect care se exprimă pe linia păcii și a cooperării și a credinței într-un viitor comun, a mai adăugat președintele.

Miercurea Ciuc, 15 februarie 2023