Comitetul de Inițiativă Valea Uzului

În acest scop, UAT-uri, societatea civilă, partidele politice și biserica au format Comitetul de Inițiativă Valea Uzului, care a organizat acțiuni civile, acțiuni pentru curățarea și păstrarea ordinii în cimitir, și a chemat susținătorii să realizeze lucrări publice. La data de 8 mai 2019 a fost format Comitetul de Inițiativă Valea Uzului.

La inițiativa Primăriei Sânmartin, a Consiliului Județean Hargita și a Asociației tradiționale Szekely Virtus, la Sânmartin s-a format un comitet pentru rezolvarea situației din Valea Uzului.

La această inițiativă s-a alăturăt Consiliul Județean Covasna și Consiliul Județean Mureș, deoarece problematica cimitirului din Valea Uzului este prioritară pentru Ținutul Secuiesc.

Comunitatea este unită în sprijinul cimitirului militar din Valea Uzului, cu patru piloni de acțiune – UAT-uri, societatea civilă, partidele politice, biserica: – și fiecare își face partea sa.

  • La data de 12 mai 2019, în organizarea Comitetului de Inițiativă Valea Uzului a fost ținut o slujbă ecumenică în cimitirul militar, și a fost prezentată declarația de protest.

Declarația cere:

  • Investigarea tuturor ilegalităților și pedepsirea celor care au încalcăt legea
  • Readucerea imediată la starea inițială a tuturor modificărilor în cimitirul militar
  • Regularizarea imediată a hotarelor între localități și județe pentru a preveni repetarea unor abuzuri similare.
  • Oprirea imediată a proceselor de defăimare a identității maghiare și de falsificare a istoriei.
  • Prezentarea de scuze în public de la rudele soldaților îngropați în cimitirul profanat și de la membrii națiunilor jignite.

La invitația Comitetului de Inițiativă Valea Uzului, din seara zilei de 16 mai până la dimineața zilei de 17 mai, politicieni, istorici, tineri și reprezentanții asociațiilor tradiționale au stat de pază la cimitirul militar pentru a împiedica, dacă va fi cazul, dezvelirea ilegală a monumentului românesc și a crucilor de beton ridicate în cimitir.

  • Pe 16 mai 2019, Comitetul de Inițiativă pentru Valea Uzului a îndepărtat foliile negre plasate pe cruciile de beton de către activiști maghiari.
  • La data de 25 mai 2019, la apelul Comitetului de Inițiativă Valea Uzului, aproximativ o mie de persoane au protestat sâmbătă după-amiază în centrul localității Sânmartin împotriva intervenției neautorizate în cimitirul militar austro-ungar din Valea Uzului și a persecuției oficiale a lui Antal Laszlo, viceprimarul localității Sânmartin.
  • La data de 6 iunie Comitetul de Inițiativă Valea Uzului și-a invitat susținătorii la muncă obștească.