Petiție înaintată Ministerului de Interne, semnată de 53 de primari din județ

Consiliul Județean Harghita a adresat în data de 4 august o petiție către Ministerul de Interne, semnată de 53 de primari din județ și de președintele Consiliului Județean Harghita, prin care solicită autorităților competente luarea măsurilor ferme și imediate pentru identificarea și tragerea la răspundere a făptașilor.

“Am speranța că vor fi prevenite în viitor în județul Harghita astfel de abateri imorale și ilegale, și consider că legea este aceeași pentru toți, indiferent de etnia căreia îi aparținem. Ceea ce s-a petrecut în data de 8 iulie, la Valea Uzului, în prezența forțelor de ordine, reprezintă un act nedemn într-un stat de drept. Prin amplasarea celor 150 de cruci de lemn consider că au fost profanate morminte și vandalizat locul de veci al unor eroi pentru care suntem datori să păstrăm memoria intactă” a subliniat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.

În petiția formulată către Ministerul de Interne, Consiliul Județean Harghita subliniază caracterul Cimitirului Internațional al Eroilor din Valea Uzului, acesta fiind un complex arhitectonic, cultural-spiritual de mare relevanță, ce necesită protecție, conservare și atenție cuvenită.

Totodată, având în vedere că Primăria din Sânmartin deține titlul de proprietate, forțele de ordine sunt datoare să intervină atunci când anumite persoane desfășoară acțiuni care duc la vandalizarea si degradarea unui cimitir.

„Adresez rugămintea autorităților responsabile de a lua toate măsurile necesare, conform Legii nr. 379 din 2003, privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război, pentru investigarea cazului menționat mai sus. Îi îndemn pe  cetățeni la o atitudine civică responsabilă, respectuoasă și de considerațiune față de locurile sacre și sanctuarele de comemorare a celor trecuți în neființă” a adăugat președintele.

Miercurea Ciuc, 4 august 2023

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [603.67 KB]